O.a. mei in moestuin, Nieuw-Zeelandse spinazie nader belicht, kookboeken, hoe Nederlands is Dutch Cuisine, bijzondere planten in de verkoop, recepten
131 - Tuintijd in de wiedemaand
 
Tuintijd is een mooi begrip dat in Tuinieren voor de Geest wordt genoemd. Het is het tegenovergestelde van lineaire tijd, waarin we steeds weer nieuw, meer en beter moeten doen. Wiedemaand is de oude naam voor juni. Tuintijd en wiedemaand gaan samen.
 
Per ongeluk
Als je denkt: 'Hé, ik had me toch van deze nieuwsbrief afgemeld, nu krijg ik 'm toch!' Of, verrassender: 'Hé, ik had me aangemeld, maar ik heb deze nieuwsbrief niet ontvangen, hoe kan dat?'
 
Nou, gewoon....
Een paar weken geleden hebben we per ongeluk het volledige abonneebestand (en meer) opgeblazen. Weg. Foetsie. Verwijderd. Dat bestand staat weliswaar bij een zgn. gespecialieere dienstverlener - die de nodige backups maakt - maar niet in dit geval, vanwege de Europese wetgeving. Zeiden ze. Wel vreemd.
Dus hebben we een eigen backup van midden december 2019 teruggezet. Degenen die zich hadden afgemeld in januari, februari, maart, april of mei 2020, mogen zich weer afmelden. Dar hoeft uiteraard niet. En de anderen kunnen zich weer aanmelden. Als ze ons nu al missen.
 
Wij wensen jullie veel leesplezier,
 
Marijke en Norbert & team (Mascha, Joseph, Arwen en Maartje)
 
Winkel
 
En we hebben een bescheiden webwinkel met bijzondere planten, boeken en zaden en activiteiten. Met de verkoop kunnen we onze website in de lucht houden.
 
Allerlei planten
 
Groenten - heesters - voedselbos - kruiden - verfplanten
Het is nog niet veel, maar misschien wel bijzonder. Overschot van de moestuin en veel meer. Omdat we Plantjesdag nu anders moeten organiseren, hebben we besloten de planten in de webshop te zetten. Je bestelt, je betaalt en je komt op een afgesproken tijd afhalen.
 
Plant mee
Magazine
 
 
Radijs is een gezonde groente
 
De Chinezen zeggen dat radijs uit Europa komt, Europeanen houden het op Azië. We speurden naar de herkomst, beschreven de geschiedenis en andere wetenswaardigheden.
 
Lees meer
 
Juni in de moestuin
 
Juni heet wiedemaand èn zomermaand. Wat is er nog te doen in de tuin? Ja, boerenkool uitplanten – dat heet een half jaar vooruit denken. En wat nog meer? Wieden. Juni heet ook wiedemaand.
 
Hop, hop de tuin in!
Roveja, de oererwt?
 
Toeval of niet, we vonden deze bijzondere erwtjes in een keukenla. Maar er zit een bijzonder verhaal aan vast. Zou dit de oererwt zijn? Erwt aller erwten?
 
Erwt hier
Piepschuimvreters
 
The Scientist meldt op 11 maart 2020 dat gebleken is dat superwormen leven op styrofoam. Dat is hoopgevend voor de verwerking van ons vele piepschuimafval – het is natuurlijk de vraag wat ze uitpoepen.
 
Lees meer
Boeken en tijdschriften
 
Boeken verschenen en blijven verschijnen. In deze tijd van lock down lezen we veel als we niet in de tuin bezig zijn. Heel goede boeken hebben we in onze webshop opgenomen. (De opbrengst van onze webshop gebruiken we voor kostendekking van onze website en tuinen.)
 
 
 
Ode aan Alfred Russel Wallace
 
Dit is een boek om blij van te worden. Het is niet Charles Darwin die de evolutie-theorie bedacht, het was Wallace. Of, vooruit dan, om ruzie te voorkomen, het is van beide. Toch kennen we Darwin en daarmee wordt Wallace groot onrecht gedaan. Voldoende reden voor een ode.
 
Lees verder
 
Biodoiversiteit. Het boek.
 
De meeste mensen hebben wel een beeld bij biodiversiteit. Maar vraag hen het te omschrijven en je krijgt een rijke schakering aan antwoorden. Biologische diversiteit. Ecosystemen. De auteur(s) hebben zich ertoe gezet om er een boek aan te wijden. De ondertitel is dan ook ‘Een Weerbarstige Uitdaging’.
 
Lees meer
Tuinieren voor de Geest
 
Tuinieren is goed voor lichaam en geest. Voor velen van ons misschien een open deur. Maar in haar boek ‘Tuinieren voor de geest’ legt de Engelse tuinierende psychiater Sue Smith het allemaal nog eens op erudiete wijze uit. Dit is dus niet de zoveelste zelfhulp-flodder. Warm aanbevolen.
 
Lees meer
Gezond zondigen en hartig genieten
 
Wie wil nu niet gezond zondigen? Het gaat hier dan wel om een boek uit de plantaardige keuken. Geen vlees, geen zuivel, geen geraffineerde suikers, glutenvrij en verdraaid lekker. Luchtig geschreven en met mooie recepten.
 
Lees meer
Het Duurzame Gezin
 
Uit Vlaanderen bereikte ons dit boek. Kijk voorbij de soms – naar onze smaak – wat erg commerciële insteek, en het bijpassende popie-jopie taalgebruik. Want het is in de kern een prima boek met concrete en vaak verrassende informatie over hoe je duurzamer kunt leven. En met een meestal milde, positieve insteek.
 
Lees meer
Agenda
 
Wegens covid-19 is van alles geannuleerd. Sommige kleinschalige activiteiten kunnen weer.
 
10 oktober 2020 - Van stam tot zwam (workshop)
 
Kweek je eigen shiitakes of oesterzwammen of .... De workshop van 16 april is verplaatst naar 10 oktober. Door annulering zijn er enkele plaatsen over.
 
Lees meer
17 oktober 2020 - Maak je siertuin eetbaar (workshop)
 
Maak van je tuin een Eetbare Siertuin! Dat is helemaal niet zo moeilijk, als je het eenmaal weet. En dat kan op deze middag. Anthonetta van Bergenhenegouwen stond aan de basis van onze tuin en deelt graag haar kennis.
Neem een schets van je border of tuin mee en maak een start met een eetbare tuin.
 
Lees meer
Koken met het seizoen
 
We zijn groentenfundamentalist. En we hebben ook Welsumer kippen en bonte Bentheimer landvarkens. En Bas, die onze trailer leent, "betaalt" met vlees van zwartblesschapen. Allemaal zeldzame rassen die we vermeerderen om ze te behouden. We slachten alleen als het moet.
Kijk voor recepten per groentesoort hier. Kies links (+) een groente en dan komen de recepten vanzelf. En deze hieronder geven we voor deze tijd van het jaar wat smakelijike suggesties.

Onze recepten voor vier personen, tenzij anders aangegeven.
 
Tagliatelle met radijs en spek
 
Als je dan echt veel radijs hebt, is dit een uitstekend gerecht. Pasta met gestoofde radijs (en het blad), wat knof, spekjes en kaas. Lekker!
 
Lees recept
Pasta met rucola (raket) en walnoten
 
Snel en smakelijk recept van pasta (penne) met veel rucola en walnoten. En een pepertje erdoorheen voor de pit.
 
Lees recept
Zachte slasoep
 
Even wat anders van sla. Als je dat geknaag zat wordt, kan je het ook vloeibaar tot je nemen. Soep van sla waarop eindeloos kan worden gevarieerd.
 
Lees recept
Rode en gele melde met tomaat en spekjes
 
Pasta met een dikke “moes” van tuinmelde en tomaat met wat spekjes. Een betrekkelijk snelle maaltijd uit de moestuin.
 
Lees recept
Pennesalade met peultjes
 
Een lekkere salade van penne (pasta) met peultjes die eerst een tijdje koud moet “trekken” in de koelkast. Met tomaat, basilicum, dragon en naar keus olijven en/of tonijn.
 
Lees recept
Salade koolrabi, peultjes en altramuces
 
Een snelle vegetarische salade van koolrabi en peultjes. En lupinebonen als u die heeft. Lekker met wat in bouillon gekookte bulgur. Of rijst.
 
Lees recept
Gegratineerde aardbeien
 
Een verrukkelijk dessert van in een soort van amandelvla gegratineerde aardbeien. Met wat munt en verveine en stukjes noot erover. Hmmmm.
 
Lees recept
 
MergenMetz
Utrechtseweg 433
6865 CL Doorwerth
Facebook
Twitter
YouTube
 
 
Deze e-mail is verzonden naar norbert@mergenmetz.nl
U ontving deze e-mail, omdat u bent ingeschreven of klant bent bij MergenMetz
 
 
 
Copyright © 2020 MergenMetz